Eventratia : Cauze, Tratament, Simptome

Ce este eventratia?    eventratie

O eventratie  inseamna o hernie ce apare la nivelul unei foste operatii, adica o operatie rupta la ceva vreme de la momentul intial. Ea apare ca o umflatura sub piele si poate fi dureroasa spontan sau la palpare. În cazul unei eventratii, slabiciunea peretelui este data de operatia practicata in trecut in zona respectiva, caci desi organismul reface structura peretelui, ea nu va fi niciodata la fel de rezistenta  ca a unei zone neoperate. Astfel in timp, datorita efortului depus de pacient si din cauza altor factori ce tin de situatia locala, cicatricea musculara se rupa treptat si lasa loc stratului intern al abdomenului(peritoneul) sa se deplaseze spre exterior, impins fiind de presiunea intraabdominala. Zona cicatricii postoperatorii incepe a se deforma, aparand ca o umflatira cand adbomenul se contracta si ca o gaura, defect parietal in conditii de relaxare a peretelui.
În cazurile severe, diferite organe abdominale se pot angaja prin defectul peretelui si vor aparea sub piele.
În cazul în care suferinta similara apare intr-o zona neoperata, ea nu se va numi eventratie, ci hernie.

Cine este expus riscului de a face o eventratie?

Eventratiile sunt cel mai probabil să apară la pacienții obezi și gravide. Un  istoric de mai multe interventii chirurgicale abdominale pot creste riscul de eventratie.

Cresterea semnificativa in greutate sau sarcina,  situatii ce sporesc presiunea abdominala, la fel ca si ridicarea de greutati, sunt factorii cei mai intalniti in aparitia unei  eventratii. În timp ce eventratii le se poate dezvolta dupa luni sau ani de la  operatie, debutul acestora se face in primele 3-6 luni dupa interventia chirurgicala.

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul unei eventratii se face similar cu cel a unei hernii. Medicul va solicita un istoric complet din partea pacientului. Prezenta unei interventii abdominale in antecedente insotita de bombarea zonei operate duce la suspiciunea unei eventratii, ce va fi confirmata de examenul fizic si uneori de investigatii suplimentare de genul ecografiei sai tomografiei. Rareori insa sunt necesare aceste investigatii, examenul fizic fiind de cele mai multe ori suficent. Eventratia  poate să nu fie vizibilă cu excepția cazului în care pacientul este implicat într-o activitate care creste presiunea abdominala, cum ar fi tuse, stranut, împingând de a avea un scaun, sau ridicarea unui obiect greu. Pacientul va fi pus sa tuseasca sau sa-si incordeze musculatura abdominala pentru a se evidentia acele eventratii de mici dimensiuni, putin vizibile in repaus.

Tratamentul eventratiilor

Singururl tratament al unei eventratii este cel chirurgical. Nu exista medicamente care se repare un defect, o ruptura. Intreruperea efortului fizic si mentinerea unui regim de viata de crutare, poate in cel mai bun caz, doar sa reduca viteza de dezvoltare, si asta nu in toate situatiile.

 O eventratie poate fi suficient de mica pentru ca repararea chirurgicala sa fie doar o posibilitate si nu o  necesitate. Dacă ea este este mare, provoacă durere sau este în continuă creștere, repararea chirurgicala devine necesara astfel motivele ce duc la operatie sunt de natura functionala sau estetica. Abdomenul ce contine un defect nu numai ca va arata ciudat si inestetic dar va fi si insuficient functional.

Criterii de recomandare a operatiei:

  • Dezvoltarea progresiva cu cresterea in dimensiuni
  • Dimensiuni importante
  • Aspect evident inestetic
  • Este vizibila si in starea de relaxare a peretelui abdominal
  • Este dureroasa

Operatia de eventratie se efectueaza de obicei sub anestezie generală. Operatia se poate efectua clasic sau laparoscopic. Metoda traditionala este cea clasica, cu taietura, iar procedeul consta in repararea defectului prin coaserea lui insotit de intarirea peretelui prin montarea unei proteze textile(plasa) pentru a preveni recidiva.
In ultimii ani s-a dezvoltat procedeul laparoscopic, in care repararea se practica prin niste mici incizii de maxim 12 mm, ocazie cu care  se monteaza, de asemenea o proteza ce previne recidiva. Diferenta consta in tipul plasei folosite, cea folosita laparosocpic fiind  capabila sa stea in contact cu intestinele fara lezarea acestora. Astfel ea este mai elaborata si in consecinta mai scumpa decat cea tipica folosita in metoda clasica.

procedeul laparoscopic de reparare a unei eventratii

Când si cum devine eventratia o urgență?

O eventratie ce se blocheaza in afara abdomenului, nemaiputand fi redusa prin manevrele obisnuite se numeste incarcerata. In acesta situatie ea nu este neaparat o urgenta dar riscul de a produce leziuni ale organelor blocate in acea pozitie creste foarte mult. Ea se poate strangula, acesta fiind termenul ce demeneaza suferinta organelor interne angajate in sacul de eventratie, devenind o urgenta imediata. Netratata o eventratie strangulata duce obligatoriu la leziuni ireversibile interne ce pot provoca decesul.

O hernie strangulata poate fi identificata prin culoarea roșie intensa sau violeta a țesutului bombat. Ea poate fi însoțită de dureri severe, dar nu este întotdeauna. Greața, vărsăturile, diaree și umflarea abdomenului pot fi, de asemenea, semne de strangulare.

Recuperarea  dupa tratamentul chirurgical

Cei mai multi pacienti sunt capabili a reveni la activitatea normală în termen de 5-14 zile. La fel ca si la hernii, recuperarea este mult mai rapida daca se opereaza laparoscopic. De asemenea riscul de recidiva si de infectie a protezei folosite sunt mai mici in metoda mentionata.