hernia femurala

Hernia Femurala : Cauze, Tratament, Simptome

Ce este o hernie femurala?

Mușchii dvs. sunt de obicei suficient de puternici pentru a vă menține intestinele și organele la locul lor. Uneori, însă, țesuturile intraabdominale pot fi împinse printr-un punct slăbit al mușchiului atunci când vă suprasolicitați. Dacă o porțiune de țesut împinge prin peretele canalului femural, se produce o hernie femurală. Aceasta va aparea ca o umflătură in regiunea inghinala sau coapsă. Canalul femural găzduiește artera femurală, venele și nervii. Este situat chiar sub ligamentul inghinal din zona inghinală.
Femeile sunt mai predispuse ca bărbații să prezinte o hernie femurală. În general, herniile femurale nu sunt frecvente. Cele mai frecvente hernii sunt cele inghinale și mai puțin de 3% din toate herniile sunt femurale. Majoritatea herniilor femurale nu provoacă simptome. Cu toate acestea, acestea pot duce ocazional la probleme grave dacă hernia obstrucționează și blochează fluxul de sânge din intestine. Aceasta se numește hernie strangulată – este o urgență chirurgicala și necesită o intervenție imediată.

 

Cauzele herniilor femurale

Cauza exactă a herniilor femurale și a altor hernii este necunoscută de cele mai multe ori. Este posibil să vă nașteți cu o zonă slăbită a canalului femural sau o slabiciune dobandita în timp.

Factori favorizanti

 • naştere
 • constipatie cronica
 • ridicare de greutati
 • obezitatea
 • urinare dificilă din cauza unei prostate mărite
 • tuse cronică

Semne și simptome – hernia femurala

Este posibil să nu vă dați seama că aveți o hernie femurala în unele cazuri. Herniile de dimensiuni mici și moderate nu cauzează de obicei niciun simptom. În multe cazuri, este posibil să nu vedeți nici măcar umflătura unei mici hernii femurale.
Herniile mari pot fi mai vizibile și pot provoca disconfort sau dureri. O umflătură poate fi vizibilă în zona inghinala mai exact in partea superioara a coapsei. Umflăturile se pot mari și pot provoca dureri atunci când vă ridicați in picioare, ridicați greutati sau vă fortati în vreun fel. Herniile femurale sunt adesea localizate foarte aproape de osul șoldului și, prin urmare, pot provoca dureri de șold.

Simptome severe ale unei hernii femurale

Simptomele severe pot semnifica faptul că o hernie femurală vă blocheaza intestinele. Aceasta este o afecțiune foarte gravă numită strangulare. Strangularea determină moartea țesutului intestinal ceea ce vă poate pune viața în pericol. Aceasta este considerată o urgență medicală. Simptomele severe ale unei hernii femurale includ:

 • dureri abdominale severe
 • durere inghinale
 • greaţă
 • vărsături

 

Diagnostic – hernia femurala

Medicul chirurg va efectua un examen fizic palpând ușor sau atingând zona pentru a determina dacă aveți o hernie femurală. Dacă hernia este mare, cel mai probabil se va simți umflatura.

 

Tratamentul – hernia femurala

Herniile femurale mici și asimptomatice pot să nu necesite tratament specific. Medicul vă poate monitoriza starea pentru a vedea dacă simptomele progresează. Herniile femurale moderate până la mari necesită reparații chirurgicale, mai ales dacă cauzează orice nivel de disconfort.
Reparația chirurgicală a herniei se efectuează sub anestezie general sau rahianestezie. Aceasta înseamnă că veți fi adormit pentru procedură și nu veți putea simți durerea. Repararea herniei femurale se poate face fie ca o intervenție chirurgicală deschisă, fie laparoscopică. O procedură deschisă necesită o incizie mai mare și o perioadă mai lungă de recuperare. Chirurgia laparoscopică utilizează trei incizii de mici dimensiuni care reduc la minimum pierderea de sânge, durerile postoperatorii si recuperarea. Tipul de intervenție chirurgicală aleasă depinde de câțiva factori, inclusiv:

 • experienta chirurgului
 • mărimea herniei și orice complicații aparuta intre timp
 • timpul de recuperare anticipat
 • cost

Chirurgia laparoscopică, de exemplu, implică mai puțină durere și cicatrici mai estetice decât chirurgia deschisă, precum și un timp mai scurt necesar pentru vindecare. Intestinul sau alte țesuturi care ies prin zona femurală sunt readuse la poziția corectă. Chirurgul va coase gaura la loc și îl poate întări cu o bucată de plasă. Plasa întărește peretele canalului. Unele proceduri numite „tension-free” sunt minim invazive și nu necesită utilizarea anesteziei generale.