Hernia Hiatala : Cauze, Tratament, Simptome

Hernia Hiatala apare in partea de sus a abdomenului, in interiorul abdomenului.hernia hiatala In acest tip de hernie, o parte din stomac este impinsa in torace prin orificiul prin care in mod normal trece doar esofagul. Hernia hiatala nu este vizibila din exterior ca celelalte hernii. Ea se pune in evidenta prin endoscopie sau tranzit baritat.

Simptomatologie

simptomele herniei hiatalae pot semăna cu multe tulburări. Ex.:dureri la nivelul pieptului, dificultăți de respirație (cauzate de efectul herniei asupra diafragmului), palpitații cardiace (datorate iritării nervului vag) și senzatia de nod in piept și cauzând disconfort în esofagul inferior până când acesta trece pe stomac. În plus, herniile hiatale duc adesea la arsuri la stomac, dar pot provoca, de asemenea, dureri în piept sau dureri la inghitire. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, o hernie hiatală nu provoacă nici un simptom. Durerea și disconfortul pe care le suferă un pacient este cauzat de  refluxul de acid gastric, aer sau bilă. Deși există mai multe cauze ale refluxului acid, acesta apare mai frecvent în prezența herniei hiatale.

Cauze

  • Presiune crescută în abdomen cauzată de:Ridicarea de greutati
    Tuse frecventă sau puternica
    Vărsături violente
    Obezitatea și modificările legate de vârstă ale diafragmei sunt, de asemenea, factori de risc.

Tratament

Ea se trateaza diferit in functie de simptomatologie, vechimea aparitiei sau raspunsul la tratamentul intial aplicat. Initial daca nu este simptomatica nu necesita tratament. Daca, cu timpul se insoteste de reflux gastroesofagian, va necesita tratament medicamentos. Daca acesta nu se dovedeste eficient, tratamentul chirurgical este o buna solutie terapeutica. La acest moment, tratamentul herniei hiatala trebuie sa fie laparoscopic. Acesta este standardul actual. Interventia dureaza aprox 45-60 minute, anestezia este generala iar spitalizarea se rezuma la 1-2 zile.

Prognostic

Hernia hiatala este o boala benigna si tratata la timp are un prognostic favorabil cu vindecare statistic semnificativa.