hernia ombilicala

Ce este o hernie ombilicală? Hernia ombilicala : Cauze, Tratament, Simptome

Cordonul ombilical conectează  mama și fătul ei în timp ce se află în uter. Cordoanele ombilicale ale bebelușilor trec printr-o mică deschidere între mușchii peretelui abdominal. În majoritatea cazurilor, gaura respectiva se închide la scurt timp după naștere. O hernie ombilicala apare atunci când straturile peretelui abdominal nu se unesc complet, iar intestinul sau alte țesuturi din interiorul cavității abdominale patrund prin punctul slab din buric. Aproximativ 20% dintre copii se nasc cu o hernie ombilicală.
Herna ombilicala este în general nedureroasa și nu provoacă disconfort. Aproximativ 90% din herniile ombilicale se vor închide în cele din urmă spontan. Dacă o hernie ombilicală nu se închide la varsta de 4 ani, e foarte posibil sa necesite tratament.

Cauzele herniilor ombilicale?

O hernie ombilicală apare atunci când deschiderea din mușchiul abdominal care permite trecerea cordonului ombilical nu reușește să se închidă complet. Herniile ombilicale sunt cele mai frecvente la copii, dar pot apărea și la adulți.
O hernie ombilicală la adulți apare de obicei atunci când se exercită prea multă presiune pe o zona slabă a mușchilor abdominali. Potențialele cauze includ:

  • obezitatea
  • sarcini frecvente
  • sarcini de gestație multiplă (având gemeni, tripleți etc.)
  • exces de lichid în cavitatea abdominală
  • chirurgie abdominală
  • tuse persistentă

 

Simptomele pentru o hernie ombilicala?

Herniile ombilicale pot fi observate de obicei atunci când bebelușul plânge, râde in timpul scaunului. Simptomul revelator este o umflătură în apropierea zonei ombilicale. Este posibil ca acest simptom să nu fie prezent atunci când copilul dumneavoastră este relaxat. Majoritatea herniilor ombilicale sunt nedureroase la copii.
La adulti simptomul principal este același – o umflătură în apropierea zonei buricului. Cu toate acestea, herniile ombilicale pot provoca disconfort și pot fi foarte dureroase la adulți. Tratamentul chirurgical este de obicei necesar.

 

Următoarele simptome pot indica o situație mai gravă care necesită tratament chirurgucal:

  • bebelușul are o durere evidentă sau incepe brusc să vomite
  • umflatura (atât la copii, cât și la adulți) este foarte proeminenta sau decolorată

 

Cum se diagnosticează o hernie ombilicala?

Doar un medic poate stabili dacă un adult are o hernie ombilicală. Medicul va vedea dacă hernia poate fi împinsă înapoi în cavitatea abdominală (reductibilă) sau dacă este blocata în locul ei (încarcerată). O hernie încarcerată este o complicație potențial gravă, deoarece partea prinsă a conținutului herniat poate fi lipsită de un aport de sânge (strangulat). Acest lucru poate provoca leziuni permanente ale țesuturilor.

Medicul  poate efectua o ecografie abdominală pentru a se asigura că nu există complicații. De asemenea se pot face teste de sânge pentru a căuta infecții sau ischemie, mai ales dacă intestinul este încarcerat sau strangulat.

Intestinele care nu pot fi împinse înapoi prin peretele abdominal uneori nu primesc un aport adecvat de sânge. Acest lucru poate provoca durere și chiar distruge țesutul, ceea ce ar putea duce la o infecție periculoasă sau chiar la moarte.

Herniile abdominale care implică un intestin strangulat necesită o intervenție chirurgicală de urgență. Contactați-ne imediat sau mergeți imediat la camera de garda dacă vine se pare ca intestinul devine obstrucționat sau strangulat.

 

Simptomele unei hernii ombilicale strangulate includ:

  • febră
  • constipație
  • durere abdominală severă și sensibilitate
  • greață și vărsături
  • umflatura proeminenta abdominala
  • roșeață sau alte decolorări

 

Cum se trateaza o hernie ombilicala?

La adulți, chirurgia este singura metoda de tratament si prevenire a complicatiilor.

Semne de indicatie certa a interventiei chgirurgicale:

  • cand o hernie ombilicala devine durerosa
  • devine incarcerata si blochează intestinele

 

Intervenția chirurgicala

Operația va dura aproximativ o oră. Ea trebuie sa fie laparoscopica utilizand o proteza “textila” fixata prin in fire si agrafe resorbabile pe interirorul peretelui abdominal. Cu toate astea exista situatii cand interventia clasica poate fi recomandata. Abordul laparoscopic are avantaje certe: recidive foarte putine, recuperare rapida, aspect estetic incomparabil cu cel al abordului clasic