Hernia Inghinala : Cauze, Tratament, Simptome
O hernie inghinala este o afectiune in care organele intra-abdominale sau o parte a intestinului subtire, apar la suprafata peretelui abdominal, sub piele, printr-o zona slaba a muschilor abdominali. O hernie inghinala apare in regiuena cu acelasi nume, situata intre abdomen si coapsa. Acest tip de hernie este numita inghinala, deoarece intestinul aluneca printr-o zona slab la nivelul canalului inghinal, in zona sa de deschidere la exterior. O hernie inghinala apare ca o umflatura pe una sau pe ambele parti ale regiunii inghinale. Ea poate aparea in orice moment din copilarie pana la maturitate si este mult mai frecventa la barbati decat femei. Herniile inghinale tind sa devina voluminoase cu timpul.
Care sunt tipurile si cauzele de hernie inghinala?
Cele doua tipuri de hernie inghinala sunt oblica externa(indirecta) si directa. Calsificarea are importanta doar pentru specialist, cele 2 tipuri neputand si diferentiate de catre pacient. Cauzele lor sunt diferite:
Hernie inghinala indirecta
Herniile inghinale indirecte sunt hernii congenitale si sunt mult mai frecvente la barbati decat la femei. La un fat de sex masculin, cordonul spermatic si ambele testicule, pornind din abdomen, in mod normal coboara prin canalul inghinal in scrot, sacul care contine testiculele. Uneori, intrarea in canalul inghinal nu se inchide cum trebuie, imediat dupa nastere, lasand o slabiciune in peretele abdominal. Grasimea sau o parte a intestinului subtire aluneca prin in canalul inghinal, formand o hernie. La femei, o hernie inghinala indirecta este provocata de alunecarea organeor genitale interne sau a intestinului subtire in zona inghinala printr-o slabiciune in peretele abdominal.
Herniile indirecte sunt cele mai frecvente tipuri de hernie inghinala.
Hernie inghinala directa
Herniilor inghinale directe sunt cauzate de degenerarea tesutului conjunctiv al muschilor abdominali, ceea ce duce la slabirea acestora. Herniilor inghinale directe apar majoritar la barbati. Hernia implica grasime intraabdominala sau intestin subtire alunecate prin zona musculara slabita in zona inghinala. O hernie directa se dezvolta treptat din cauza presiunii continue asupra musculaturii. Unul sau mai multi dintre urmatorii factori pot provoca presiune asupra muschilor abdominali si pot agrava o hernie:
- ridicarea unor obiecte grele
- incordarea pe toaleta, din cauza constipatiei
- cresterea in greutate
- tusea cronica
Herniile inghinale directe si indirecte, de obicei, sunt vizibile in pozitia verticala si dispar in pozitia culcata in mod spontan si pot fi reduse(impinse inapoi in abdmoen) prin palpare blanda cu mana. In timp insa, prin cresterea in dimensiuni si fixarea lor la noile zone ocupate, nu se mai reduc spontan ci doar temporar prin palpare.
Care sunt simptomele de hernie inghinala?
Simptomele de hernie inghinala includ o umflatura mica, in una sau ambele parti ale abdomenului inferiror, care poate creste in dimensiuni si poate disparea in pozitia orizantala. La barbati, se poate prezenta ca un scrot umflat insotit de disconfort sau durere ascutita, mai ales la eforturi fizice sau exercitarea de presiune in zona inghinala. Durerile pot aparea si ca o senzatie de arsura.
Ce inseamna hernie incarcerata sau strangulata?
O hernie inghinala este incarcerata, daca devine blocata in zona canalului inghinal sau a scrotului si nu poate fi redusa inapoi in abdomen. O hernie incarcerata poate duce la strangularea ei, caz in care alimentarea cu sange a intestinului subtire incarcerat este pusa in pericol. O hernie strangulata este o afectiune grava si necesita atentie medicala imediata. Simptomele de o hernie strangulata includ sensibilitate extrema si roseata in zona herniei, durere brusca, ce se agraveaza intr-o perioada scurta de timp, febra, cresterea ritmului cardiac, greata, varsaturi. In cazul in care interventia chirurgicala nu se efectueaza imediat, viata este pusa in pericol, prin afectarea viabilitatii intestinului blocat in zona de hernie. Astfel poate fi necesara rezectia intestinului afectat.
Cum este diagnosticata hernia inghinala?
Pentru a diagnostica o hernie inghinala, medicul solicita un istoric medical amanuntit si efectueaza un examen fizic. Persoana in cauza va fi pusa sa tuseasca, pentru ca medicul sa poata simti hernia in zona inghinala sau a scrotului. Medicul verifica apoi daca hernia poate fi usor redusa inapoi in pozitia corecta in abdomen.
Cum este tratata hernia inghinala?
La adulti sunt tratate chirurgical pe masura ce cresc in dimensiuni din cauza riscului de incarcerare si strangulare. La sugari si copii, de asemenea. Intenarea dureaza 1-2 zile. Timp de recuperare variaza in functie de dimensiunea herniei, tehnica utilizata, precum si varsta si starea de sanatate a pacientului.
Cele doua tipuri principale de interventii chirurgicale pentru hernii sunt dupa cum urmeaza:
Operatia clasica, deschisa
Se foloseste anestezie rahidiana sau generala. Chirurgul face o incizie in zona herniei, reduce continutul acesteia inapoi in abdomen si apoi consolideaza peretele muscular prin cusaturi. De obicei, zona de slabiciune musculara este intarita cu o proteza sintetica pentru a oferi un sprijin suplimentar.
Operatia moderna, laparoscopica
Chirurgie laparoscopica se efectueaza sub anestezie generala. Chirurgul face 3 incizii mici(0, 5-1cm) la nivelul abdomenului inferior si introduce un laparoscop(un tub subtire cu o camera video mica atasata la un capat). Camera transmite o imagine marita din interiorul corpului catre monitor, oferind chirurgului posibilitatea de a vedea in detaliu zona de hernie si a tesutului inconjurator. In timp ce vizualizeaza pe monitor, chirurgul foloseste instrumente pentru a repara cu atentie hernia folosind o proteza sintetica, din polipropilen monofilament.
Oamenii care au beneficiat de o operatie chirurgicala laparoscopica, in general, necesita de un timp de recuperare mult mai scurt. Cu toate acestea, medicul poate stabili ca metoda laparoscopica nu este cea mai buna optiune daca hernia este foarte mare sau persoana a avut interventii chirurgicale pelvine.
Activitate energica si ridicarea grele sunt limitate pentru 6 saptamani. Medicul va stabili cand o persoana se poate intoarce la munca in conditii de siguranta.
Care sunt complicatiile interventiei chirurgicale pentru hernie inghinala?
Interventii chirurgicale de repararea unei herni iinghinale este sigure, standardizate si cu o rata mica de complicatii.
Riscul anesteziei generale.
Inainte de operatie, anestezistul evalueaza riscurile anesteziei cu pacientul si il intreaba despre istoricul medical si de alergii la medicamente. Complicatiile cele mai probabile apar la persoanele in varsta si cele cu alte afectiuni medicale. Complicatii frecvente includ greata, varsaturi, retentie urinara, durere in gat si dureri de cap.
Recidiva herniei. Hernia poate recidiva la cativa ani dupa operatie. Recurenta este cea mai frecventa complicatie a herniei inghinale, determinand pacientii sa se supuna unei a doua operatii. Reaparitia herniei se intalneste in operatiile unde nu se utilizeaza proteza sintetica, ca mijloc de intarire a peretelui. In ultimii 20 ani, utilizarea protezei a devenit regula, ceea ce a dus la o scadere semnficativa a ratei de recidiva.