Hernia Inghinala

Home/Hernii Abdominale/Hernia Inghinala

Hernia inghinala hernie inghinala
O hernie inghinala este o afectiune in care organele intra-abdominale sau o parte a intestinului subtire,   apar la suprafata peretelui abdominal,  sub piele,  printr-o zona slaba a muschilor abdominali.  O hernie inghinala apare in zona inghinala,  zona dintre abdomen si coapse.  Acest tip de hernie este numit inghinal,  deoarece intestinul aluneca printr-o zona slab la nivelul canalului inghinal,  in zona sa de deschidere la exterior.  O hernie inghinala apare ca o umflatura pe una sau pe ambele parti ale abdomenului. Ea  poate aparea in orice moment din copilarie pana la maturitate si este mult mai frecventa la barbati decat femei.  Herniile inghinale tind sa devina mai mari cu timpul.

Care sunt tipurile si cauzele de hernie inghinala?

Cele doua tipuri de hernie inghinala au cauze diferite:

Hernie inghinala indirecta

Herniile inghinale indirecte sunt hernii congenitale si sunt mult mai frecvente la barbati decat lam femei.  La un fat de sex masculin,  cordonul spermatic si ambele testicule,  pornind din abdomen,  in mod normal coboara prin canalul inghinal in scrot,  sacul care detine testicule.  Uneori,  intrarea in canalul inghinal nu se inchide cum trebuie,  imediat dupa nastere,  lasand o slabiciune in peretele abdominal.  Grasimea  sau o parte a intestinului subtire aluneca prin  in canalul inghinal,  cauzand o hernie.  La femei,  o hernie inghinala indirecta este cauzata alunecarea organeor genitale interne sau a intestinului subtire  in zona inghinala printr-o slabiciune in peretele abdominal.
Herniile indirecte sunt cel mai frecvent tip de hernie inghinala.  Prematurii au un la risc crescut  pentru herniile inghinale indirecte,  deoarece petrec mai putin timp intrauterin in vederea  inchiderii canalului inghinal.

Hernie inghinala directa

Herniilor inghinale directe sunt cauzate de degenerarea tesutului conjunctiv al muschilor abdominali,  ceea ce duce la slabirea acestora.  Herniilor inghinale directe apar majoritar  la barbati.  Hernie implica  grasime sau  intestin subtire  alunecate prin zona musculara slabita in zona inghinala.  O hernie directa se dezvolta treptat din cauza stresului continuu asupra musculaturii.  Unul sau mai multi dintre urmatorii factori pot provoca presiune asupra muschilor abdominali si pot agrava o hernie:

  • ridicarea unor obiecte grele
  • incordare pe toaleta,  din cauza constipatiei
  • crestere in greutate
  • tuse cronica

Herniile inghinale directe si indirecte,  de obicei,  apar in pozitia verticala si dispar in pozitia culcata,  in mod spontan si pot fi reduse(impinse inapoi in abdmoen) prin palpare blanda cu mana.  In timp insa,  prin cresterea in dimensiuni si fixarea lor la noile zone ocupate,  nu se mai reduc spontan ci doar temporar la palpare.

Care sunt simptomele de hernie inghinala?
Simptomele de hernie inghinala includ o umflatura mica,  in una sau ambele parti ale abdomenului,  care poate creste in dimensiune si disparea in pozitia orizantala.  La barbati,  se poate prezenta ca un scrot umflat insotit de disconfort sau durere ascutita,  mai ales la eforturi fizice sau exercitarea  de presiune in zona inghinala.  Durerile pot aparea si ca o senzatie de arsura

Ce inseamna hernie incarcerata sau strangulata?
O hernie inghinala este incarcerata,  daca devine blocata in zona canalului inghinal sau a scrotului si nu poate fi redusa  inapoi in abdomen.  O hernie incarcerata  poate duce la strangularea ei,  caz in care alimentarea cu sange a intestinului subtire incarcerat este pusa in pericol.  O hernie strangulata este o afectiune grava si necesita atentie medicala imediata.  Simptomele de o hernie strangulata includ
sensibilitate extrema si roseata in zona herniei,  durere brusca,  ce se agraveaza intr-o perioada scurta de timp,  febra,  cresterea ritmului cardiac,  greata,  varsaturi.  In cazul in care  interventia chirurgicala nu se efectueaza imediat,   viata este pusa in pericol,  prin afectarea viabilitatii intestinului blocat in zona de hernie.  Astfel poate fi necesara rezectia intestinului afectat.

Cum este diagnosticata hernia inghinala?  hernie inghinala
Pentru a diagnostica o hernie inghinala,  medicul solicita un istoric medical amanuntit si efectueaza un examen fizic.  Persoana in cauza va fi pusa sa tuseasca,  pentru ca  medicul sa poata simti hernia  in zona inghinala sau a scrotului.  Medicul verifica apoi  daca hernia poate fi usor redusa  inapoi in pozitia corecta in abdomen.

Cum este tratata hernia inghinala?
La adulti sunt tratate chirurgical pe masura ce cresc in dimensiuni din cauza risculuide incarcerare si strangulare.  La sugari si copii,  de asemenea.  Intenarea dureaza 1-5 zile.  Timp de recuperare variaza in functie de dimensiunea herniei,  tehnica utilizata,  precum si varsta si starea de sanatate a pacientului.  Cele doua tipuri principale de interventii chirurgicale pentru hernii sunt dupa cum urmeaza:

Operatia clasica,  deschisa

Se foloseste anestezie locala,  rahidiana sau generala ; chirurgul face o incizie in zona herniei,  reduce continutul acesteia inapoi in abdomen si apoi consolideaza peretele muscular prin cusaturi.   De obicei,  zona de slabiciune musculara este intarita cu o plasa sintetica  pentru a oferi un sprijin suplimentar.

Operatia moderna,  laparoscopica

Chirurgie laparoscopica se efectueaza sub anestezie generala. Chirurgul face 3 incizii mici(0, 5-1cm) la nivelul abdomenului inferior si introduce un laparoscop-un tub subtire cu o camera video mica atasata la un capat.  Camera trimite o imagine marita de la interiorul corpului la un monitor,  oferind chirurgului posibilitatea de a vedea in detaliu zona de hernie si a tesutului inconjurator.  In timp ce vizualizeaza pe monitor,  chirurgul foloseste instrumente pentru a repara cu atentie hernia  folosind o plasa sintetica,  din polipropilen monofilament.
Oamenii care au beneficiat de o operatie chirurgicala laparoscopica,  in general,  necesita de un timp de recuperare mult  mai scurt.  Cu toate acestea,  medicul poate stabili ca metoda  laparoscopica nu este cea mai buna optiune daca hernia este foarte mare sau persoana a avut interventii chirurgicale pelvine.

Activitate energica si ridicarea grele sunt limitate pentru cateva saptamani. Medicul va discuta atunci cand o persoana se poate intoarce la munca in conditii de siguranta.  Sugarilor si copiilor de experienta,  de asemenea,  unele disconfort,  dar reia activitatile normale,  de obicei,  dupa cateva zile.

Care sunt complicatiile interventiei chirurgicale pentru hernie inghinala?
Interventii chirurgicale de repararea unei herni  iinghinale este sigure,  standardizate  si cu o rata mica de complicatii.

Riscul anesteziei generale.   Inainte de operatie,  anestezistul  evalueaza riscurile anesteziei cu pacientul si il  intreaba despre istoricul medical si de alergii la medicamente.  Complicatiile cele mai probabile apar la persoanele in varsta si cele cu alte afectiuni medicale. Complicatii frecvente includ greata,  varsaturi,  retentie urinara,  durere in gat si dureri de cap.  Probleme mai grave includ atac de cord,  accident vascular cerebral,  pneumonie,  si cheaguri de sange in picioare.

Recidiva herniei.  Hernia poate recidiva la cativa ani dupa operatie.  Recurenta este cea mai frecventa complicatie a herniei inghinale,  determinand pacientii sa se supuna unei a doua operatii.  Reaparitia herniei se intalneste in operatiile unde nu se utilizeaza plasa ca mijloc de intarire a peretelui.  In ultimii 20 ani,  utilizarea plasei a devenit aproape o regula,  ceea ce a dus la o scadere semnficativa a ratei de recidiva.

Sangerarea.  Sangerari la nivelul inciziei este o alta complicatie a herniei inghinale.  Aceasta poate provoca umflarea severa si albastruie a pielii din jurul inciziei.  Chirurgia poate fi necesara pentru a deschide incizia si opri sangerarea.  Sangerarea este rara,  aparand in mai putin de 2% din patienti.

Infectariiea ranilor.  Riscul de infectie este mic de 2% si este mult mai probabil sa apara la persoanele in varsta si persoanele care au avut o hernie mare,  complicata.  Pacientii  pot experimenta febra,   roseata,  umflaturi sau sensibilitate in jurul inciziei.  Infectie postoperatorie necesita antibiotice

Cicatricea dureroasa.  Uneori dupa operatie,  poate persista o jena dureroasa,  furnicaturi intr-o anumita zona din apropierea incizie.  Aceste acuze de obicei,  dispar in timp,  2-3 luni.  Se pot utiliza medicaente uzuale de durere.

Leziuni ale organelor interne.  Desi extrem de rare,  raniri  la nivelul intestinului,  vezicii urinare,  nerviilor si vaselor de sangede la acel nivel pot aparea in timpul interventiei chirurgicale de hernie si pot complica interventia.

Concluzii
O hernie inghinala este o afectiune in care organele intra-abdominale sau o parte a intestinului subtire,   apar la suprafata peretelui abdominal,  sub piele,  printr-o zona slaba a muschilor abdominali.   O hernie inghinala apare in zona inghinala,  zona dintre abdomen si coapse.
O hernie inghinala poate aparea in orice moment,  din copilarie la maturitate si este mult mai frecventa la barbati decat femei.
Hernii directe si indirecte sunt cele doua tipuri de hernie inghinala,  avand pe alocuri cauze diferite cauze diferite.
Simptomele de hernie inghinala includ o umflatura mica,  in una sau ambele parti ale abdomenului,  care poate creste in dimensiune si disparea in pozitia orizantala

O hernie inghinala este incarcerata,  daca devine blocata in zona canalului inghinal sau a scrotului si nu poate fi redusa  inapoi in abdomen.  O hernie incarcerata  poate duce la strangularea ei,  caz in care alimentarea cu sange a intestinului subtire incarcerat este pusa in pericol.

O hernie inghinala este diagnosticata printr-un examen fizic.

Herniilor inghinale pot fi reparate doar prin interventie chirurgicala.  Metodele pot fi: clasica sau laparoscopica.

Spitalizarea poate dura 1-5 zile iar rapiditatea recuperarii variaza in functie de metoda chirurgucala aleasa,  dimensiunea herniei,  varsta pacientului.  Metoda laparosocpica are avanataje nete in raport cu intensitatea durerii,  durata de recuperare,  aspectul cosmetic.

Complicatiile interventiei chirurgicale de reparare a herniei inghinale sunt rare si pot include complicatii ale anesteziei generale,  recidiva herniei,  hemoragia,  infectia plagii,  cicatricea dureroasa,  si lezarea  organelor interne.

2017-08-26T12:54:57+00:00