Cauze, Tratament si diagnostic Hernii Abdominale
O hernie este un sac format de mucoasa din cavitatea abdominala (peritoneu). Sacul se exteriorizeaza printr-un orificiu sau zona slabe in fascie, stratul de rezistenta al peretelui abdominal.
Tipuri de hernii abdominale
Tipurile de hernii ce se delimiteaza in functie de zonele unde apar sunt:
Hernia Inghinala
Hernia inghinala apare ca o umflatura in zona inghinala, adica zonele laterale inferioare ale abdomenului. Acest tip este mai frecventa la barbati decat la femei. Umflatura poate cobora in jos, in scrot.
Hernia Femurala
Hernia Femurala apare ca o umflatura in partea superioara a coapsei, chiar sub linia ce uneste zona osoasa laterala a soldului cu pubele(osul din zona cu acelasi nume). Acest tip de hernie este mai frecventa la femei decat la barbati.
Hernia Hiatala
Hernia Hiatala apare in partea de sus a abdomenului, pe interior. In aceasta hernie, o parte din stomac este impinsa in torace prin orificiul prin care in mod normal trece doar esofagul. Acest tip de hernie nu este vizibila din exterior ca celelalte. ea se pune in evidenta prin endoscopie sau tranzit baritat.
Eventratia
Eventratia este o hernie ce apare sub o cicatrice mai veche, daca ati avut o interventie chirurgicala abdominala, in trecut.
Hernia Ombilicala
Hernia Ombilicala apare ca o umflatura la nivelul buricului. Aceasta se produce atunci cand muschiul din jurul buricului nu se inchide complet sau se largeste in timp.
Cauze hernii, incidenta si factori de risc
De obicei, nu exista nici un motiv evident de aparitie a herniei. Uneori, herniile apar odata cu ridicarea de greutati, din cauza efortului depus in cursul nevoilor fiziologice, sau orice activitate care creste presiunea din interiorul abdomenului. Herniile pot fi prezente de la nastere, dar umflatura poate sa nu fie vizibila pana mai tarziu in viata. Unii pacienti pot avea un istoric familial de hernie.
Herniile pot fi observate la sugari si copii. Acest lucru se poate intampla atunci cand exista zone de slabiciune in peretele abdominal. Aproximativ 5 din 100 de copii au hernii inghinale (mai multi baieti decat fete). Unii copii nu prezinta semnele unei hernii pana cand devin adulti.
Orice problema de sanatate sau de activitate zilnica, ce maresc presiunea intraabdominala exercitata asupra peretele abdominal pot duce la o hernie, inclusiv:
- Constipatie cronica,
- Tuse cronica
- Fibroza chistica
- Adenomul de prostata, dificultati la urinat
- Obezitate
- Ascita
- Ridicarea de greutati
- Dializa peritoneala
- Nutritie deficitara
- Fumat
- Profesii ce presupun efort fizic sustinut
- Testiculele necoborate
Semne si simptome
Cel mai adesea, nu exista simptome. Cu toate acestea, uneori pot exista disconfort sau durere. Disconfortul poate fi mai rau in pozitie verticala, la efort sau la ridicarea de greutati. In timp, cei mai multi oameni vor prezenta o umflatura ce va creste progresiv.
Desi o hernie nu trebuie sa fie neaparat zgomotoasa ca simptome ea creste si in timp dezvolta complicatii, cum ar fi strangularea. Acest lucru inseamna ca tesutul herniat se blocheaza in interiorul defectului din perete si fluxul de sange se intrerupe.. Daca se intampla acest lucru, organele herniate nu mai sunt irigate, hranite si incep sa sufere. Astfel veti avea nevoie de interventie chirurgicala urgenta.
Medicul poate diagnostica o hernie printr-un simplu examen fizic. Umflatura creste in dimensiune, atunci cand tusiti, sau faceti orice forma de efort ce creste presiunea din abdomen.
Hernia (umflatura) poate sa nu fie evidenta la sugari si copii, cu exceptia cazului cand copilul plange sau tuseste. In unele cazuri, o ecografie pot fi necesara pentru a evidentia o hernie.