Tratament si diagnostic pentru hernii Inghinale

Interventia chirurgicala este singurul tratament care poate rezolva definitiv o hernie. Daca hernia este mica si nu provoaca simptome, medicul poate recomanda doar supravegherea acesteia pentru a ne va asigura ca nu creste sau dezvolta complicatii.

Tratamentul Chirurgical (operatie hernie inghinala)

Tratamentul chirurgical este recomandat in general herniilor care:

  • Cresc
  • Sunt dureroase
  • Nu pot fi reduse, fara interventii chirurgicala
  • Poate implica o bucata de intestin

Chirurgia intareste tesutul slabit din peretele abdominal (fascia) si inchide toate gaurile. Astazi, cele mai multe hernii sunt inchise cu proteze textile(plase) pentru a preveni recidivele.

Interventii chirurgicale de urgenta pot fi uneori necesare. Sacul de hernie care contine intestin sau orice alt tip de tesut tesut se poate bloca in gaura din peretele abdominal. In cazul in care nu poate fi impins inapoi, acest lucru poate duce strangularea intestinului ducand la complicatii grave cum ar fi ocluzia si strangularea. Daca este lasata netratata, aceasta portiune a intestinului moare, deoarece isi pierde aprovizionarea cu sange.

Astazi, herniile pot fi reparate prin chirurgie deschisa sau prin utilizarea de procedee laparoscopice. Avantajele interventiilor laparoscopice includ cicatrici mai mici, recuperare mai rapida si mai putina durere dupa operatie.

Tratamentul laparoscopic

Tratamentul laparoscopic al herniilor inghinale este un tratament chirurgical (operatie hernie inghinala) minim-invaziv, adica o varianta moderna a tratamentul clasic, adaptata noilor reguli ale chirurgiei actuale. Pentru a putea beneficia de tratamentul laparosocpic trebuie sa va adresati chirurgului cand hernia este inca mica, la debutul dezvoltarii sale. Cu cat ea este mai avansata cu atat mai greu este de operat in acest fel.  Acest tip de abord difera prin mai multe aspecte de cel clasic, traditional:

1. in loc de taietura clasica de aprox.10-12 cm, acum avea 3 mici incizii: 2 x 0.5 cm si 1 x 1cm, care in timp vor deveni aproximativ invizibile. avantaj cosmetic evident
2. pentru a ajunge la locul rupturii peretelui, pentru a o repara, nu se mai sectioneza tesuturile si diseca pe liniile fiziologice. acest lucru confera rezistenta ulterioara superioara, dureri postoperatorii net diminuate  si recuperare mult mai rapida comparativ cu abordul clasic
3. proteza de polipropilena utilizata pentru a preveni recidiva nu va fi fixata cu fire ci  se va monta intre straturile peretelui, fixata fiind de tensiunea normala a muschilor abdominali. mai putin material alogen folosit, mai putine sanse de a dezvolta infectii ale protezei, granuloame de fir si alte complicatii.
4.  intrega conceptie si tehnica a acestui tip de abord duc la o mult mai usoara si rapida recuperare, astfel incat in seara operatiei pacientul va putea sa se ridice din pat si sa mearga fara mare greutate, iar a 2-a zi dupa operatie(
operatie hernie inghinala)sa parareasca spitalul

5. reinsertia sociala va fi astfel mult imbunatatita: in 2-3 zile pacientii se pot intoarce la serviciu. restrictiile de efort fizic mare si sustinut se limiteaza doar 30 zile de la operatie

operatie hernie inghinala

hernie inghinala

Prognostic

Rezultatul interventiei chirurgicale este pentru cele mai multe hernii, excelent. Recidiva este rara (1 – 3%). Eventratiile sunt susceptibile de a recidiva.

Complicatii

  • In cazuri rare, repararea herniei inghinale poate deteriora structurile implicate in functionarea testiculelor
  • Un alt risc al interventiilor chirurgicale este de lezare a nervilor, care poate duce la amorteala in zona abdomenului.
  • Daca o parte de intestin fost prins sau strangulat inainte de interventia chirurgicala, aceasta poate duce la o perforatie intestinala sau necroza acestuia.

Apelati imediat la un medic(chirurg) daca:

  1. Ai o hernie dureroasa si continutul nu poate fi impins inapoi in abdomen, aplicand o presiune usoara.
  2. Prezentati greata, varsaturi, febra, cunoscut fiind cu o forma de hernie abdominala dureroasa
  3. Ai o zona de hernie care devine rosie-violeta, se inchide la culoare sau se decoloreaza

Preventie

  • Folositi tehnici corecte de ridicare a greutatilor
  • Pierdeti greutate daca sunteti supraponderal sau obez
  • Ameliorarea sau evitarea constipatiei prin consumul de fibre si multe lichide
  • Mergeti la toaleta de indata ce simtiti nevoia.