Proteze Textile Hernie

Conceptia actuala a repararii chirurgicale a herniilor presupune montarea de proteze de polipropilen(plase), atat in abodrul clasic cat si in cel laparosocpic. Astfel rata de recidiva a scazut mult fata de perioada in care nu se foloseau asemenea proteze(plase). Pana in urma cu aproximativ 20 ani majoritatea procedeelor chirurgicale nu foloseaua plase ci reparau anatomic(suturand peretele rupt in diferite moduri) herniile. Plasele se foloseau spoadic si pentru ca industria dispozitivelor medicale inca nu venise cu un material suficient de potrivit care sa poate fi implantat fara mari riscuri.

plase utilizate in chirurgia herniilor

Cu vremea au aparut protezele din PPMF(polipropilen monofilamet) care s-au impus repede ca solutii viabile, inerte biologic, cu rata mica de infectii, repede integraile in peretele abdominal si ce au crescut decisiv rezistenta reparatiei chirurgicale scazand masiv procentul de recidiva.

Aceste plase se monteaza intre straturile peretelui abdominal functionand pe principiul unor petice de material ce intaresc sau  rezistenta sau suplinesc lipsa unor straturi anatomice in cazul eventratiilor mari, recidivate si vechi. Ele nu vor fi percepute in nici un fel ca fiind prezente de catre pacienti.

Concluzii:

1. standardul actual al repararii herniilor abdominale presupune montarea de proteze textile(plase)

2. materialele folosite sunt inerte biologic, sigure si cu o rata extrem de scazuta de respingere din partea organismului

3. recidiva devine astfel o exceptie, in jur de 1%